Picture
V histórii neexistovali podprsenky ako ich poznáme dnes. Spodné prádlo sa pravidelnejšie začalo nosiť už v období Rímskej ríše. Najskôr to boli len kúsky látky, ktoré si omotávali okolo hrudníka a taktiež z látky omotané „nohavičky“. Neskôr, cca v 13. storočí sa  spodné prádlo a vyvinulo do tvaru korzetov a bavlnených pantalónov. V tomto období bolo veľmi módne mať extrémne štíhly pás, tzv. osí pás. Dievčatám už od mladého veku obliekali korzety, ktoré boli vyrobené z veľrybích kostíc, železa, dreva a kože. Už len pri tej predstave nosiť takýto korzet mi príde nevoľno. V tom čase sa tieto korzety nosili celé dni a niekedy v nich dámy aj spali. Boli to väčšinou ženy, ktoré chceli mať najužší pás na úkor pohodlia a zdravia. Preto vôbec nie je čudné, že aj niekoľko krát denne omdlievali. Hovorí sa, že takéto ženy mávali pás v obvode okolo 40 cm.

V roku 1920 bolo spodné prádlo už detailne prepracované, aj keď podprsenky ešte zďaleka nemali tvar tých dnešných. Všetko prádlo bolo len biele a väčšinou bavlnené. V roku 1950 sa korzety vrátili do módy ale už v oveľa prijateľnejšej forme. Používala sa naň jemná krajka a bavlna a pás držali jemné drôty všité do korzetu. Medzi prvé podprsenky, ktoré sa už tvarovo aj materiálovo podobali dnešným pochádzajú z roku 1965. Neskôr sa prádlo začalo vyrábať aj v telovej farbe a potom aj v ostatných farbách.

Korzety sú obľúbené aj dnes, väčšinou sa nosia pod spoločenské šaty alebo sú súčasťou erotického  spodného prádla, ktoré sa nenosí každodenne.

Páni to mali so spodnou bielizňou jednoduchšie už od „začiatku“. V histórii páni nosili bavlnené košieľky a namiesto slipov a boxeriek nosili bavlnené široké šortky. Neskôr sa tieto šortky skracovali a nakoniec sa dostali do dnešnej podoby.  Všetka bielizeň sa rovnako ako u žien šila z bavlny a prevažne bola bielej farby.

Aj keď sa móda vracia a niektoré vzory alebo modely sa opakujú, čo sa týka spodného prádla, môžme byť len vďační, že žijeme v dnešnej dobe. Hlavne teda dámy. Nemám pravdu?





Leave a Reply.